ŽIVITE PROLJEĆE

U narodu se kaže:“ Po jutru se dan poznaje“. Ako je suditi po današnjem jutru i neće nam biti neki vedriji dan,no na sreću postoji i ona izreka“Iznimke  potvrđuju pravilo“

 

 Bez obzira  ili unatoč mojem mudrovanju stiglo nam je proljeće  jućer  20. ožujka 2013. godine skoro točno u podne, zapravo 12,02 sati.Danas je prvi dan proljeća.

 PROLJEĆE je prvo godišnje doba koje počinje i završava u tekućoj godini.Iza njega slijedi ljeto,pa jesen,a zima kao zima počinje jedne a završi tek naredne godine.

Na zemlji zapravo postoje dva proljeća.Naše tj. proljeće sjeverne zemljine  polutke i njihovo;proljeće južne zemljine polutke.

Ovo naše počinje kao što sigurno većina zna kalendarski dana 21. ožujka i traje do 20.lipnja jasno iste godine.. U proljeće se počinje buditi priroda pa kao prvi vjesnici proljeća procvjetaju visibabe, jaglaci, zvončići, šafrani i drugo cvijeće. Nakon ovog prvog proljetnog cvijeća kada se temperature postepeno povećavaju. Kada se zagrije tlo i ostali dio prirode u našem okruženju počinje pokazivati znakove rađanja novoga života. Tako tijekom travnja zazelene livade i proplanci a potom se bjelogorično drveće ispuni pupovima iz kojih niču listovi ili cvjetovi.Neke biljke pogotovo voćke znadu prvo procvjetati a tek onda se javljaju lisni pupovi. Nakon zimskog sivila i tmurnog vremena sve postaje drugačije, vedrije, životnije što se odražava na naše tjelesno a pogotovo psihičko stanje. Ljudi postaju pokretljiviji, vedriji, više vremena provode van kuće ili stana jer se jednostavno osjećaju bolje kada su na otvorenom,udišu punim plućima i uživaju u nastalinm promjenama svoje okoline.

Ipak nije kod svih ovako idealno.Zbog briga razno raznih uzroka mnogi jednostavno znaju da je došlo proljeće ali ga ne osjećaju pa kao da se to njih uopće ne tiče. Dolaskom proljeća nastojte nešto promijeniti u suglasju s prirodom oko sebe jer to vam je jedinstvena prilika da ovako prigodno učinite nešto za sebe i svoje zdravlje. Sada je prilika da se počnete baviti rekreativnim aktivnostima bilo samo kao boravak na svježem zraku i suncu, do trčite, biciklirate, ali isto tako da se posvetite svojem okolišu i počnete uživati u životu u svom njegovom obilju i raznolikosti.

 Proljeću su se znali radovati ali i štovali su ga naši pređi. Tako su Kelti prvi dan proljeća slavili kao USKRSNUĆE SUNCA.U čast toga izgrađena je i građevina Stonehenge koja je projektirana tako da se sunce prvog dana proljeća postavlja točno iznad menhira.

(menhiri su okomiti neolitski spomenici) . U drevnom Rimu prvi dan proljeća se slavio kao početak nove godine.

  Osvijestite proljeće i prihvatite ga cijelim svojim bićem jer tako ćete spoznati svu njegovu ljepotu no isto tako uživati u blagodatima koje nam ono donosi. Nemojte dozvoliti da vrijeme i događaji samo prolaze kraj vas, nego ga istinski živite. Radujte se životu i pozitivnim sitnicama svakog dana(sigurno ih ima), iako vam možda u životu nije baš lako i jednostavno.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>