ŽELJA- Želje

 
Rječnik HRVATSKOG JEZIKA navodi da je želja TEŽNJA ZA POSTIZANJEM, ZA OSTVARENJEM NEČEGA, da je to i žudnja i čežnja. Isto tako želja može biti prohtjev, potreba za nečim ali i ljubavna strast ili požuda. Posljednja želja je želja ili volja osobe koja umire neposredno pred njezinu smrt.
 Ovih blagdanskih dana naslušali smo se razno raznih želja koje nam upućuju naši dragi i najbliži, koje nam upućuju naši prijatelji,bliske osobe i poznanici, naši poslovni partneri, državnici i crkveni velikodostojnici. U svim tim željama se govori o svijetloj i boljoj budućnosti, dobrom zdravlju, želi se poslovni i INI uspjeh. Sada ćemo malo predahnuti a već za par dana razmahati ćemo se željama za Novu godinu i to ne bilo kakvim željama nego uvijek i uvijek onim najboljima, najljepšima često puta nedohvatljivima. Mnogi ljudi zažele nekome neku želju samo zato; JER JE TO OBIČAJ, JER SVI ČESTITAJU I NEŠTO ŽELE, JER SU NAUČILI DA JE LIJEPO ZAŽELJETI LIJEPO I JOŠ MNOGO TOGA a da pri izražavanju tih želja uopće nisu osvijestili tu svoju nakanu,kao da ne znaju KOME JU UPUĆUJU, ZAŠTO JU UPUĆUJU, DA LI ZAISTA TO ŽELE OSOBI ILI NE i opet još mnogo toga.
 Zbog izražavanja želja potpuno automatski mi naš jezični,zvukovni izričaj pa ma kako bio kićen razno raznim biranim “očekivanim” riječima ne pratimo i adekvatnom neverbalnom pratnjom. Zbog toga se događa da onaj koji PRIMA ŽELJU uglavnom iz kurtoazije sa zahvalnošću uopće tu želju ne doživljava kao njemu upućenu i isto tako bezlično nam odgovara.DA ČUO SAM ŠTO MI KAŽEŠ I JA TI ODGOVARAM DA MI JE DRAGO jer je to uobičajen način komunikacije. Ima onih koji već godinama izražavaju nekome potpuno istu želju a da nisu svjesni svoje manjkavosti, svoje neinventivnosti i da nisu nimalo lukavi pa da zamjene dobre želje meni sa željama koje su uputili prijatelju, poznaniku ili nekom trećem. Samo rotacija i to je onda nešto sasvim drugo.
E drage i dragi moji još imate par dana (ako ćete naći vremena) razmisliti o željama za Novu godinu i ako već niste spontani, ne mislite ono što izgovarate probajte to naučiti i uvježbajte pred ogledalom da bi barem izgledalo da je potpuno iskreno i namijenjeno upravo toj i toj osobi.  Možda je ovdje malo licemjerja ali koji puta je to bolje nego da povrijedimo osobu kojoj zaželimo neku želju.
 I svakako zapamtite; TO ŠTO NE KAŽETE RIJEČIMA KAŽITE TAKO DOBRO DA VAS SVI KOJIMA GOVORITE SAVRŠENO RAZUMIJU! Možete vi to!!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>