ZDRAVLJE

 ZDRAVLJE      

Kaže se;

“Kad si zdrav imaš tisuću želja no ako si bolestan na pameti ti je samo jedna DA OZDRAVIŠ”

Zdravlje  sigurno je naše najveće bogatstvo i BITI ZDRAV  je imati sve.
To uglavnom ne shvatimo onda kada smo zdravi nego tek onda dok se zdravlje zbog bilo čega naruši.Biti zdrav i gladan nije nimalo ugodno ali biti sit i bolestan je za mene uvijek daleko daleko nepovoljnija solucija.
Prema definiciji SZO; Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, nego  tjelesno, duševno, socijalno i ekonomsko blagostanje”.
Gledamo li tu definiciju onda danas kod nas i nema zdravih ljudi već je cijela nacija u nekom pogledu bolesna jer većina  nema elementarne uvjete za život,nema krova nad glavom,a ako ga ima strahuju da će doći netko i da će im ga uzeti.Mnogi nemaju osnovnih životnih namirnica ili su im dostupne u daleko premaloj količini, mnogi nemaju nikakvih stalnih prihoda, nemaju mogućnosti adekvatno se obrazovati, a nemaju niti stvarne a ne samo deklarativne socijalne jednakosti.
Oni koji imaju mnogo,mnogo previše ne mare za ove prve ali ni oni nemaju pravoga zdravlja jer neprestano strahuju da će netko pokrenuti pitanje ODAKLE IM SVE TO?? a uz to pitanje i nije baš da se može mirno spavati i živjeti.
 
Ipak ako se fokusiramo na čovjeka kao jedinku onda bi se moglo ustvrditi da većina ne brine dovoljno o svojem zdravlju ili ne brine nikako o zdravlju do momenta kada ozbiljnije ne obole a to je već zakašnjelo ili  prekasno.
Mi smo nekako naučeni da o našem zdravlju brine sustav umjesto da on stvara samo dobre preduvjete u kojima mi uz svesrdno zalaganje možemo štititi i unapređivati svoje zdravlje.
Mnogi misle da bi o našem zdravlju bi trebali brinuti zdravstveni radnici “ZA TO SU PLAĆENI” .Ipak većina uopće ne  vodi računa o načinu života, prehrani, odmaranju , druženju, te još stotinu drugih stvari koje utječu da bi bila zadovoljena ona definicija zdravlja na početku .
 
Moramo se malo trgnuti i svoje zdravlje ipak početi gledati kao najveće bogatstvo jer nemamo li zdravlja stanje nam se samo još višestruko pogoršava  budući da brinemo o mnogim stvarima koje u tim trenucima nisu uopće važne.
 
Napravite INVENTURU,upoznajte sami sebe,a ako  imate manjkavost onda krenite u reparaturu (obnovu).
Ako imate sreću da ste zdravi budite svjesni što vam  znači BITI ZDRAV
te nastojte ne činiti ništa što vam može taj osjećaj poljuljati ili narušiti.
 
Medicus curat, natura sanat !    (Liječnik liječi , priroda zacjeljuje(ozdravljuje-sanira)
 
Vjerujte liječniku,oslonite se na prirodu !
 
  •  
  • Vaš dr Zlatko Crkvenčić Privatni psihijatar iz grada Zaboka

 

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>