VIŠEKRATNA UPOTREBA AMBALAŽE

Kupujete li bilo koju namirnicu,pogotovo ako je to u tržnim centrima ona vam je “uredno zapakirana” u neku plastičnu ambalažu.S aspekta  zdravstvene ispravnosti živežnih namirnica to je poželjno i prihvatljivo jer ambalaža zaštićuje od zagađenja u transportu i rukovanju namirnicama.Pitanje je od kakva materijala je ta ambalaža?Da li se neki  (štetni) spojevi ispuštaju u živežne namirnice, kada pod kojim uvjetima i u kojem vremenskom roku?Takvih podataka uglavnom nemamo ali nas oni koji bi nam trebali biti od koristi i štititi naše zdravlje uglavnom uvjeravaju “KAKO NEMA AMA BAŠ NIKAKVE OPASNOSTI”.Na koncu se često dokaže da ipak ima ove ili one štetnosti.

Drugo pitanje je ambalaža razno raznih tehničkih  naprava ili pomagala, kućanskih aparata i sl. Da li je potrebno toliko zaštite i toliko raznih materijala? ili bi bilo daleko prihvatljivije koristiti samo najnužniju zaštitu?

Ovdje dolazimo do pitanja PROFITA jer kada kupujete bilo koji proizvod vi bez svoje želje kupujete i njegovu ambalažu koju je netko proizveo,napravio i sigurno da želi na njoj zaraditi.Mislim da je zarada i profit osnovni razlog  svih mogućih pakiranja i omatanja stvari jer “goli” TV, perilicu i sl. ne možete kupiti.

Za mnoge svakodnevne proizvode su postojale ambalaže za višekratnu upotrebu (koje su danas gotovo pa i napuštene) pa su ih proizvođači na povratku od trgovina pokupili i vratili prizvođaču a on ih je koristio desetak i više puta.
Sada nas uvjeravaju da je to ZA NAŠE DOBRO,no nikoga nije briga što se ovim “modernim” načinom pakiranja stvaraju stotine ,tisuće tona otpada koji često završava u šumarcima ,na livadama, među kućama. Zanemarimo li i to jer na to možemo utjecati svojim ponašanjem jer ga možemo odložiti na primjerenije mjesto ili čak  ako se samo malo potrudimo služi za recikliranje,no što je sa potrošnjom energije??
Na sve strane slušamo kako treba energijom racionalno gospodariti a mi se ponašamo KAO PIJANI MILIJARDERI.
Potičite i vi  u svojoj sredini korištenje ambalaže za višekratnu upotrebu a ne samo ambalaže koja se može reciklirati.
  • Ekološka osvještenost nije isto što i ekološka  zapuštenost, zar  ne???!

 

 

 

 

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>