VALENTINOVO – DAN ZALJUBLJENIHDanas je upravo taj dan, Dan zaljubljenih.

Kako je on nastao?
Postoji više teorija o tome no vjeruje se da je nekako najispravnija ili najvjerojatnija ona koja seže u doba vladavine cara Klaudija I u starom Rimu. U to vrijeme je kršćanstvo bilo tek u „povojima“ i svećenici su vršili obred ženidbe.Car Klaudije je smatrao da se vojnici koji imaju ženu (mladu i zgodnu) neće htjeti boriti s onim žarom kao oni koji nikoga ne ostavljaju kod kuće za kime bi im srce „venulo“ . Zbog toga je donio naredbu kojom se zabranjuje sklapanje brakova svim vojnicima, na kao što to u životu biva a posebice ako je ljubav u pitanju mnogi se toga nisu pridržavali možda i ne zato da bi kršili careve naredbe nego što je ljubav bila jača pokretačka snaga.U to vrijeme se tu našao i svećenik po imenu Valentin koji je kako kažu tajno vršio obrede vjenčanja.Unatoč velikoj opasnosti svećenik Valentin je nastavio svoju misiju vršeći obrede vjenčanja dok ga vlasti nisu zatočile i upravo dana 14.veljače ga osudili na smrt odrubljivanjem glave.
To je bilo dan prije Rimskog blagdana Luperkalija.U narednom vremenu je kršćanstvo ojačalo narod je Valentina proglasio svecem a dan kada je pogubljen je imenovan njegovim imenom.Budući da je on dao svoj život kako bi sjedinjavao dvoje mladih i zaljubljenih uz VALENTINOVO = Dan sv.Valentina ovaj se dan u narodu naziva i Dan zaljubljenih.
Kod nas postoje i mjesta posvećena sv.Valentinu – kao Valentinovo kod Pregrade.
Kao i kod mnoštvo drugih stvari i običaja popularizaciji  ovog dana najviše je ipak  doprinijela komercijalizacija i marketing.
Drage i dragi moji,

  ljubite i dajte da vas ljube   jer to je vjerojatno najljepši osjećaj u životu

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>