UTJECAJ LIJEKOVA NA VOŽNJU

 Lijekovi su sredstva za liječenje,ali nažalost češće njima  možemo utjecati samo na smanjenje i ublaženje tegoba ili simptoma.
 
Uz svoja pozitivna svojstva u gore navedenom smislu svaki lijek može imati (u nekim okolnostima) ili pak ima određena nusdjelovanja koja nam nisu poželjna tijekom liječenja ali ih nije moguće izbjeći.
Kako je danas uzimanje lijekova gotovo pa u modi jer se lijek uzima kad treba i kada mislimo da bi nam se mogla javiti neka tegoba preventivno onda je zanimanje za njihove popratne pojave intenzivnije.Budući da su lijekovi tako “popularni” a život nam nameće potrebu da koristimo prijevozna sredstva zanimanje za taj odnos je zamjetno.
Lijekovi mogu imati ili imaju utjecaj neki više drugi manje  na naše psihofizičke sposobnosti ponajprije motoriku, ali isto tako na opažanje, donošenje odluka itd. To sve ima bitnog utjecaja na naše reakcije tokom vožnje. Naši automobili su sve jači, sve brže postižu velike brzine a ima  i sve veći broj ljudi koje “vuče adrenalin” pa je  korak do problema je nadomak.U takvim okolnostima sve što remeti koncentraciju pa i u djeliću sekunde može imati katastrofalne posljedice. Ako auto ubrza od 0-100km/sat za samo par desetaka ili desetak sekundi što li se događa kada on juri 200 i više na sat.To samo “nebo zna”  koje  nas čuva da se nesreće ne događaju češće i sa težim posljedicama.
Gotovo svaka četvrta automobilska nesreća je neposredno ili posredno vezana uz to što je vozač uzimao ili uzeo lijekove. Posebno veliki problem predstavljaju kombinacije alkohola, droge i lijekova koje neki stalno a neki “prigodno” koriste za ovakve ili onakve svrhe očekujući željene učinke na psihu.
Danas ću nabrojiti neke  lijekove  koji u određenim okolnostima mogu utjecati na vožnju a da se u široj javnosti na to uopće ne pomišlja-“jer nisu za živce”.
Evo neke od tih lijekova.

 

 
Generički naziv Zaštićeno ime lijeka
 

Aciklovir  (antivirotik)

 

Herplex, Virolex

Backofen (miorelaksans) Lioresal, Baclofen
Cefoperazon (cefalosporin-antibiotik III gen. Cefobid
Ciprofloksacin  (kinolonski antimikrobik) Citeral
Etambutol Etambutol
Glibenklamid ( antidijabetik)

 

Glibenclamid, Euglucon, Glucovance
Cilastatin (antibiotik) Tienam
Indometacin  (antireumatik NSAR) Indometacin
Isosorbid-dinitrat(terapija angine pektoris) Tinidil
Lidokain (antiaritmik) Lidokain.Trachisan
Metronidazol (trihomonocid) Efloran, Medazol,Rozamet,Metronidazol
Inzulini svi pripravci
nitrofurantoin Ninur

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>