USUD (sudbina) DRUGOG DJETETA

 Rođenje djeteta u obitelji predstavlja uvijek ili gotovo uvijek željno očekivan i radostan događaj.Ako se dijete rodi i željenog spola nema ljepšeg događaja za mladi par ali i za cijelu obitelj.Zanimljivo je da se „novopečeni“ bake i djedovi raduju više nego što su se radovali kada su oni postali roditelji.Prvo dijete je prvo i nikada mu nitko ne može preoteti taj bogom dani položaj.Cijela obitelj sve svoje aktivnosti posvećuje novom biću i “sva pamet svijeta” se koristi kako bi se dijete pravilno, adekvatno i dostojno njegovalo,hranilo, zbrinulo. Kroz odrastanje prvog djeteta roditelji  svakim danom sve više i više „postaju pametni“ .

Nakon godinu dvije već su toliko toga naučili da se mogu odlučiti za drugo dijete.Toliki razmak između djece preporučuju i pedijatri, psiholozi i naročito ginekolozi jer majka se uspije dostatno oporaviti pogotovo ako je rodila Carskim rezom.

Danas se na drugo dijete „ide“ u pravilu planirano pa čak i u određeno vrijeme da bi se ono rodilo u  tom i tom mjesecu, da buduća majka ne mora trošiti puno na garderobu, da joj ne bude koncem trudnoće suviše vruće ili previše hladno,da se već od prvih dana može boraviti na svježem zraku,šetnji i slično.

Kako su roditelji sa prvim djetetom „postali pametni“ naučili iz raznih knjiga, na internetu no ponajviše  iz osobnog iskustva to im drugo dijete više nije takva nepoznanica i ne predstavlja onakav stres kao kod prvog.

Naime drugo dijete  koliko god bilo malo, nježno, „slatko“ više nije prvo a „pametni roditelji“ sada znaju da ne treba svaki zvuk svog djeteta ,svaki njegov pokret doživljavati kao nešto što „može poći po zlu“ nego jednostavno pustiti da se stvari odvijaju same od sebe.I tako će mnogi „zahtjevi“ djeteta biti sami od sebe riješeni a ne kao kod prvog djeteta kojem se udovoljavalo ODMAH I SADA. “Znam da mu ne može biti ništa strašno i nema potrebe paničariti razmišljaju mnogi roditelji.To smo sve već prošli sa prvim i treba „malo olabaviti“.

U suštini to i takvo razmišljanje je sa tehničkog stajališta ispravno jer zašto „paničariti“ ako će sve doći na svoje mjesto.Drugo dijete isto treba i traži maksimalnu pažnju, maksimalnu brigu, “traži“ da se njemu posveti sve vrijeme na ovome svijetu.Ipak zbog navedenih razloga to u pravilu nije tako te drugo dijete sebe može i svoj položaj može  doživjeti kao da je neželjeno, manje voljeno, nekako usput.

Nasuprot tom mogućem doživljavaju njihovog djeteta roditelji su uvjereni i uvijek tvrde da i drugo dijete vole baš,pa čak i više nego prvo,ali da nema potrebe baviti se njime u tolikoj mjeri kao kod prvog jer mnoga strahovanja sa prvim djetetom su bila bez pravog razloga.

Nažalost  drugo dijete ne  zna da su se njegovi roditelji toliko „raspametili“ i oslobodili straha da imaju drugačiji,opušteniji odnos . Zbog takve čisto „tehničke „ razlike među djecom drugo dijete ostaje trajno „obilježeno“ svojim rednim brojem u obitelji.

Stvari se kompliciraju ako se roditelji odluče i za treće dijete koje onda postaje „centar svijeta“ i njihovih preokupacija jer je to sasvim normalno.Drugo dijete je opet „izigrano“

formalno zapostavljeno i nalazi se u procjepu između prvijenca u obitelji i nove bebe.

To je teška pozicija za dijete koje ako nema dovoljno podrške drugih ključnih osoba u obitelji sve više zapada u zamku „neželjenog“.Koji puta se godinama i u odraslom životu  muči sa rednim brojem dva pod kojim je došlo na svijet,a nemali broj puta to doživljavaju kao sudbinska zbivanja koja su već i prije rođenja bila determinirana te se tu baš ništa ne može promijeniti.

Zbog svojeg položaja u obitelji tijekom najranijeg razvoja neka djeca nastavljaju živjeti i u društvu KAO DA SU DRUGA,mnogi misle  da  nikada ne mogu zadovoljiti očekivanja kao oni  prvi po rođenju.Mnogi su nesretni i toliko se sažive sa “svojom ulogom” da više niti ne pokušavaju drugima dokazati da su oni jednako vrijedni ili bolji od onih kojima po rođenju „pripada“ primat.

E tu sigurno griješe no najčešće  o toj temi ne razgovaraju sa drugim ljudima posebno ne sa stručnjacima.Šteta!!

Svi vi koji planirate drugo dijete  od samog početka mu  posvećujte pažnju kao i onom prvom jer to ono sa punim pravom zaslužuje,a što ste sada „pametniji“ mora samo obogatiti vaš odnos prema novom članu obitelji a ne da mu predstavlja teret rednog broja dva.

Oni koji već imaju više djece napravili su ono što su najbolje znali.Zar ne?

 

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>