UH TAJ PONEDJELJAK

Tjedan ili kako neki kažu sedmica je niz od sedam dana koji se ponavlja bez prestanka. Počinje tim “nesretnim” ponedjeljkom a završava nedjeljom koja je ipak za većinu mrvicu sretnija u ovim teškim vremenima kod nas.
Već u nedjelju posebno poslije podne ili navečer mnoge (bez ikakva razloga) počne “hvatati” nervoza, sve ih smeta,osjećaju nemir u tijelu,boli ih glava, na pitanja odgovaraju  ljutnjom gdje joj nije mjesto i sl.Kada ih se upita za razloge obično ne znaju ili rjeđe ne žele o tome govoriti jer najradije bi taj”nesretni” dan koji se zove ponedjeljak preskočili.Oni koji tako misle ne znaju ili ne žele znati da bi onda “ulogu” ponedjeljka preuzeo utorak i sve bi opet bilo isto.Potvrdu za ovo imamo u danu nakon blagdana koji ma kako se zove biva mrzak kao u redovnim tjednima ponedjeljak.
Zašto je to tako?
 Pa naprosto zato to je vikend vrijeme opuštanja i barem na kratko udaljavanje od briga a onda se moramo suočiti s kako kažu”surovom stvarnošću”,često nerazumijevanjem šefa ili šefice (po mojim zapažanjima one rijetke koje su “opake” su opakije nego muški im kolege posebno prema svojem spolu ženama). Početkom tjedna  suočavamo se s vrtićem, školom, plaćanjem računa, odrađivanjem obaveza, odlaskom liječniku ili na “teške” ali i skupe preglede i pretrage.Mnoštvo je toga što nam donosi ponedjeljak taj prvi dan u tjednu jer ako njega “profućkamo” imamo samo još par dana i onda ne stignemo obaviti ono što smo”zacrtali” ili ono što nam je netko drugi namijenio.
Mora li baš tako?
Sasvim je sigurno da je mnogo stvari u našim rukama(čitaj glavama) za zašto onda to ne mijenjamo??
Često jednostavno zato “jer smo tako uvijek radili,” neki puta nemamo zamjenu za ljutnju i neraspoloženje pa ju svaljujemo na ponedjeljak umjesto da nešto poduzmemo.
Pokušajte prvo malo razmisliti o svojim željama i naumima.Da li vam treba baš ovo ili ono ili je to bilo duhovno ili materijalno u okolnostima u kojima živimo “prevelik zalogaj”. Ako jest definirajte ga i polako, nikako ne “preko noći” smanjite svoje apetite.
Ako imate lutrijsku sreću pa radite ili još radite onda vam posao može biti veliki stres.Odnos sa šefovima, ali i obrnuto znade biti vrlo stresan.Na poslu može ali i dolazi do sukoba, nerazumijevanja, podmetanja, optuživanja,mobinga i još bezbroj svakojakih situacija .Sve to vam u vašoj podsvijesti počinje  polako “kuhati” već u nedjelju da bi ponedjeljkom ujutro ponekad,nekim često,a nekima uvijek poprimilo razmjere katastrofe.
Možete li nešto promijeniti, mijenjajte ,ali ako ne možete badava “razbijate” glavu jer rješenje nije u vašim rukama, ne ovisi o tome što vi želite ili ne.Pomirite se s tom činjenicom i počnite tražiti drugi posao ako mislite da to više ne možete izdržati.
Ako ponedjeljak ne možemo izbjeći, a znamo da ne možemo, onda si ga možemo učiniti prihvatljivijim,mnogi put ga čak i uljepšati.
Prvo sve važne i bitne obaveze nemojte ostavljati za ponedjeljak,posebno ne kao prvi radni zadatak jer to će vam povećati stres. Poslove , sastanke, susrete koji su vam unaprijed iskustveno neugodni odložite za sat dva,odnosno dan dva.Morate li baš taj dio posla obaviti u ponedjeljak a stresno vam je potražite pomoć i savjet psihologa  i psihijatra.Nemojte se dovoditi u situaciju kroničnog stresa jer on vam može narušiti zdravlje.
Idući na posao kupite neko “super pecivo” ,čokoladu,cvijet (ako ga imate kud staviti) ili nešto drugo što će vas potaknuti na lijepo.Na pauzu otiđite ili barem planirajte da ćete otići na mjesto koje vam je uvijek ugodno. popijte kavicu s vama ugodnim osobama.Planirajte baš u ponedjeljak posjetiti neki muzej ili izložbu koju već dugo odgađate,planirajte u ponedjeljak planirati jogu, aerobik, teretanu ili neki drugi hobi.
Najveći broj ljudi će na ovaj sasvim jednostavan i  uglavnom  ne skup način ponedjeljak učiniti danom koji će početi gledati drugačijim očima,koji će im biti ugodniji nego što im je bio u prošlosti.
Pokušajte jer ako “imate problem” s ponedjeljkom morate znati da u toku jednog radnog vijeka  ima preko 1600 ponedjeljaka a to priznajte nije nimalo mala brojka!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>