UDOMITE SIMPATIČNE LJUBIMCE

 •  

  Čovjek je oduvijek uz sebe imao životinje.Neke su mu služile kao pomoć pri obradi,neke za hranu,a neke da ga štite ili pak štite njegov dom..Sve te životinje u prošlosti su kod običnog puka bile van stambenih prostora pa su  im bolji gospodari koji su znali cijeniti njihov doprinos zajedničkom životu izrađivali posebne nastambe.Neke su bile uređenije nego što su bile kuće domaćine jer domaćin je toliko cijenio svog prijatelja.Da to tada nisu bili „kućni ljubimci“ nego životinje prijatelji čovjeka. Te iste životinje su postale „kućni ljubimci“ tek kasnije  sa razvojem društva i uglavnom nisu više obavljale onu istu ulogu kao na početku. Mnoge od tih životinja postali su zarobljenici u raskošnim domovima svojih gazda jer su se mnogi počeli ponašati upravo tako gazdinski.

  U današnje vrijeme (gledaj na to dosta rastezljivo) mnoge od domaćih životinja se nabavljaju da bi zadovoljavale nečiju,mnogo puta bolesnu potrebu da posjeduju nešto pa se stoga i prema njima vlasnici ili kako sam rekao gazde  ponašaju kao plišanim igračkama.Djeca koja požele takvu živu igračku u pravilu ju dobivaju, jer mnogi roditelji misle da ispunjavanjem takve želje svojem djetetu daruju ljubav. Djeca pak sa  „svojim ljubimcem“ vrlo često postupaju upravo kao da se radi o stvari.Zbog toga se ti tzv.ljubimci ostavljaju na razno raznim mjestima onda kada je dijete zadovoljilo ovu svoju potrebu za posjedovanjem,odbacuju ih kao istrošene stare krpe ne mareći što i kako će biti sa njima.Neki to čine i puno prije na pr. kada idu na godišnji pa nakon njega kupe drugu igračku.

  Što se događa sa napuštenim životinjama to te osobe nije briga jer oni niti nisu imali kućnog ljubimca prijatelja nego igračku koje je često puta bila ili jeste samo statusni simbol.

  Imamo sve više odbačenim i napuštenih životinja koje molećivo zavijaju, mijauču ili puštaju neke druge zvukove da bi na sebe obratile pažnju.Socijalizacijom je otupljen ili potpuno „obrisan“ njihov prirodni nagon za samoodržanjem pa su osuđeni na težak i bolan kraj dok negdje ne završe pod kotačima automobila ili pak od iznemoglosti u nekoj grabi.

  Drugi problem je što se te životinje  često nekontrolirano pare u svako doba godine i donose za razliku od nekada i po nekoliko generacija mladih tijekom samo jedne godine.Kako nemaju prirodnih neprijatelja osim čovjeka (koji je neprijatelj svemu živome i neživome a najviše samoj svojoj vrsti) tih je životinja sve više.

  Čovjek bi trebao biti odgovoran i za živa bića oko sebe, posebno ona kojima je oduzeo prirodni nagon za samoodržanje.

  Zbog toga drage i dragi moji udomite po kojeg peseka ili mačića neka vam bude prijatelj jer pravih prijatelja imamo sve manje i rjeđe se sa njima  nalazimo.Te životinje će vam vratiti stostruko u to budite sigurni.Nemate li uvjeta da im pružite adekvatnu brigu onda ih prepustite nekom drugom i nemojte dozvoliti  da ta divna stvorenja budu nečije igračke.

 • Ako ikako možete pomognite onima koji čine sve da bi spasili  te životinje od lutanja i patnje ili ako to ne možete nemojte im barem na bilo koji način odmagati.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>