TOLERANCIJA

 

Tolerancija predstavlja takav odnos među ljudima koji u potpunosti prihvaća drugoga,njegove ( drugačije) običaje, prihvaća druge narode kao takve,drugačije mišljenje, snošljivost, trpeljivost.
Tolerancija ne znači da moramo drugome povlađivati,”davati mu za pravo” ako vidimo da nije,ali moramo uvažavati da netko misli,radi, izgleda drugačije.
Krivo shvaćanje i tumačenje tolerancije dovodi uglavnom do anarhije jer neograničena ili prevelika tolerancija dovodi do gubitka kontrole ponašanja pojedinca.

Zbog “prekoračenja ovlasti” često čujemo o NULTOJ TOLERANCIJI a to pak znači da nemamo niti malo tolerancije za neka ponašanja, djelovanja i sl. Naime ako pojedinac shvati toleranciju kao nešto što je njegovo pravo onda on vrlo često tumačeći svoje pravo na toleranciju koristi da postaje netolerantan prema drugome.Na taj način bitno ili potpuno ograničava prava onog drugoga.
Kod nas je nažalost krivo tumačenje tolerancije dovelo do otimačine, dovelo do nasilja u obitelji,školi i društvu općenito.Povratak na stare (ranije) obrasce ponašanja gdje se znaju granice do koje netko može i smije nešto a dalje je ugrožavanje prava drugoga je u pravilu bolan.
Zbog toliko proširenog netolerantnog ponašanja društva poput našeg treba u prvom redu uvesti već spomenuti NULTU STOPU TOLERANCIJE
na pr. prema privrednom kriminalu i otimačini, prema nasilju nad ženama, nasilju prema djeci i među djecom,a u posljednje vrijeme učestalom nasilju prema starijim osoba,obiteljskom nasilju, nasilju u društvu općenito.
Isto tako nulta tolerancija je potrebna prema svim oblicima vjerske, nacionalna i bilo kakve mržnje prema drugima i drugačijima posebno onim osobama koje se zbog svojeg fizičkog ili psihičkog hendikepa,bolesti, stanja ne mogu ili ne znaju same braniti.
U uređenim društvima potpuno je neprimjereno da djeca i maloljetnici borave po cijele noći van obiteljskog doma a kod nas mnogi roditelji pokazuju znatnu toleranciju prema takvom ponašanju svoje djece i ne samo to nego im mimo pozitivnih zakonskih propisa dozvoljavaju da to mogu.Kada se nakon desetak i više godina starog zakona počinju(makar sporadično) primjenjivati zakonske odredbe mnogi su “digli” glas i tvrde kako je to nasilje nad slobodama pojedinca.Na sreću mnogi roditelji vide ove akcija kao pomoć društva jer im osobni argumenti kod vlastite djece nisu učinkoviti.
Tolerancija je nešto što ne nasljeđujemo
nego ju moramo učiti, ali i podučavati druge da bi bili tolerantni,ali samo na tolerantna način.
Kako su mnoga ponašanja davno prešla granicu sada je nužno “stati na loptu” ponovno “posložiti” pravila ponašanja i onda krenuti dalje.
Neka ponašanja u budućnosti će sigurno imati određena odstupanja no i to mora biti dogovorno i obostrano a ne da samo ja imam prava a ti samo obaveze.

UNESCO je dao definiciju za toleranciju i ona glasi u cijelosti ovako!

  • Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je također politički i zakonit zahtjev. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi mijenjanju kulture rata u kulturu mira.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>