SVETI NIKOLA

 

SVETI NIKOLA


Rodio se u trećem stoljeću kao dijete imućnih roditelja u gradu Patari na azijskom kontinentu.Roditelji nisu mogli imati djece no moleći BOGA ipak su dobili dječaka kojem su nadjenuli ime Nikola po biskupu njegovom  stricu u Miri. Kao što to u stvarnom životu nerijetko biva oba roditelja su mu vrlo rano umrla a Nikola je ostao sam.
Odgajan u duhu ljubavi i dobrote pa i on poželi širiti  iste vrednote te je postao
svećenik. Kada mu je umro stric biskup njegovi sumještani su mislili da će ga naslijediti nećak Nikola no to se nije dogodilo jer je Nikola (kažu zbog straha,ja nisam siguran) pobjegao u Palestinu. Tu je živio samačkim životom i vrlo,vrlo skromno. Jednom se jako uzburkalo more i on ga je smirio,a onda je dječaka spasio svojim blagoslovom jer mu je zapela riblja kost.Ta čudesa su se ubrzo pročula pa je postao zaštitnikom mornara i zaštitnikom djece.
Vratio se u Miru a nakon što je umro biskup nasljednik njegova strica više nije imao kud pa i on postaje biskup.Ostao je i dalje skroman noću moleći a danju pomažući onima kojima je pomoć bila potrebita.
Uvijek je širio ljubav i borio se protiv svake nepravde,te štitio one najnemoćnije. Umro je 6. prosinca 327 godine u Miri gdje je i pokopan a tu se  nalazi njegov sarkofag. T
ijelo je preneseno u grad Bari u Italiji gdje se i danas nalaze ostaci njegovih kostiju kao relikvije.
Stoljećima je poznat kao svetac koji daruje djecu a legenda kaže
sljedeće.

Blizu njegove roditeljske kuće živio je neki bogati čovjek koji je izgubio carsku službu a imao je za udaju tri lijepe kćeri.Kako bi sakupio novce za njihov miraz počeo je trgovati njihovom ljepotom što je njima zadavalo mnogo muka i sramotnih trenutaka.Pomolile su se Bogu.
Sveti Nikola je saznao za odluku tog čovjeka i odlučio i ovaj puta pomoći pa je zamotao zlatnike u neko obično platno te to ubacio kroz prozor u kuću.Otac je našavši zlatnike lako udao kćer
sa bogatim mirazom.Kod druge kćeri je bilo isto,a onda je prepredeni otac odlučio pričekati da vidi tko je dobrotvor.
Priča ima dva kraja ;
1.Otac je čekao i uhvatio dobrotvora prepoznavši u njemu Sv.Nikolu.Ovaj ga je molio da to ostane tajna ali hvalisavi otac je  razglasio cijelim krajem.
2. Sv.Nikola je vidio da ga otac čeka i ne želeći da se sazna da je to on popeo se na krov i zlatnike pustio kroz dimnjak.Nad ognjištem su se sušile dječje čarape u koje su pali zlatnici .
Kažu da otuda i običaj da se čarape ili cipelice ostavljaju na prozor kako bi Sv. Nikola mogao u njih pustiti darove za svu dobru djecu.

Danas je taj lijepi i prelijepi običaj čini mi se zanemaren.
Jest da Sveti Nikola dolazi u vrtiće, škole, ide po gradovima i selima i daruje djecu.
Ipak ako imate još malo mašte a i djeca su vam mala priredite im nezaboravni ugođaj.Očistite
s njima, njima njihovu cipelicu ili odaberite njihovu najdražu čarapicu, ispričajte im priču za laku noć i onda kada oni usnu podarite ih nekim darom.
E taj dar je izuzetno važan jer treba biti umotan u vaše emocije, mora biti namijenjen upravo za to vaše dijete ,sukladan njegovoj ili njezinoj dobi.Koliko će vaša mašta biti pri tome bujnija ujutro će njihova sreća biti veća.Radujte se darovima zajedno sa svojom djecom misleći kako ih je zaista donio Sv.Nikola..
Ma koliko djeca „surfala“ po internetu znajte vaša pažnja i vaša ljubav kojom ih obdarujete neće ostati nezapažena i svakako ćete za tu svoju gestu dobiti adekvatnu nagradu.
Pokušajte, vidjeti  ćete da se isplati!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>