RECIKLIRANI PAPIR

 

 

Povijest izrade papira  govori  nam da su ga prvi napravili i upotrijebili Kinezi prije oko 4000 godina da bi na njega bilježili svoje crteže ali i riječi. Na dvoru kineskog cara 105.godine prije Krista ,carski službenik Tsai Lun je  prvi napravio papir  koji je bio biljnog porijekla.

Ručna izrada papira se proširila cijelim svijetom.Poznato je da je prva tvornica papira u Europi  počela radom 115.godine u Španjolskoj.Trebalo je  preko 1700 godina da se u Engleskoj  papir popičnje serijski proizvoditi oko 1800. godine.

 

Od tada počinje nezaustavljiv put proizvodnje papira za sve moguće namjene i njegova potrošnja se rapidno povećava u svim dijelovima svijeta.Da bi se proizveo papir trebalo je sjeći sve više stabala kako bi se zadovoljilo tržište a to je u nekim krajevima gotovo potpuno opustošilo šume.Najjeftinije koristiti sirovinu iz najbliže okolice.

Kako je rasla potražnja za papirom sve je teže bilo nabaviti kvalitetnu drvenu građu za njegovu proizvodnju pa su počela razmišljanja ,kako već jednom upotrijebljeni papir iskoristiti ponovno jer se na taj način štedi drvena masa i pojeftinjuje proizvodnja. Neke tvornice su počele  otkupljivati stari papir posebno novinski, knjige i slično što je  mnogima postao i osnovni izvor prihoda.S vremenom se taj posao proširuje i postaje prava ekonomska djelatnost.

Koristi od recikliranog papira su višestruke.

Nije potrebno rušiti nova stabla
Proizvodnja takvog papira je jeftinija
Oni koji ga prikupljaju mogu od tog posla živjeti
Papir se uklanja iz prirode jer postaje sirovina i mnogi ga počinju skupljati,a ima i drugih pozitivnih učinaka koje ovaj način proizvodnje papira nudi.
Kod nas se svijest o papiru kao sirovini još uvijek izgrađuje i nema „pravog“ zamaha koji bi mobilizirao svo stanovništvo da se u smeće ne baca niti jedan papirić nego da ga se iskoristi.  

Raduje što  unatoč ovom sporom kretanju na bolje  ta svijest postaje  svojina sve većeg broja ljudi.

 

Lijepo i korisno je imati na umu da korištenjem recikliranog papira činimo dobro djelo ali nije reciklirani papir za sve i za svaku upotrebu jer on sadrža i neke štetne sastojke kojih nemamo u „čistom“ papiru.

Zbog toga  pazite da reciklirani papir ne upotrebljavate za one svrhe gdje mu nije mjesto jer nažalost težnja za zaradom i extra profitom  najčešće zanemaruje naše zdravlje.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>