RAZGLEDNICA

Grubo jezično pojašnjanje; Razglednica je poštanska karta sa slikom grada,predjela i sl. na jednoj strani.
Sada je već druga polovica kolovoza kada se godišnji odmori svima koji imaju djecu bliže kraju,kada oni koji “traže” puno sunca i topline više i nemaju što tražiti na moru a ja hoću pisati o razglednicu.Malo priglupo zar ne? jer razglednice  obično vezujemo (oni koji još uvijek znaju nešto o njima) uz doba godišnjih odmora,vrijeme putovanja i sl.
Kada nije bilo sve ove moderne “mašinerije” i mogućnosti slanja poruka i komunikacije bilo je normalno da se rođacima, prijateljima, dragim osobama javimo jednom takvom poštanskom kartom koju zovemo razglednica:Gdje smo, kakvo je vrijeme, s kim smo, kako dugo ostajemo ostajemo i još mnoštvo toga.Uglavnom na razlednice se nisu nikaka pisale ” litanije” nego smo ljudima do kojih nam je stalo dali do znanja da nam je do njih stalo i tamo gdje smo otputovali, gdje boravimo, da na njih mislimo ili smo jednostavno osjećali obavezu da se javimo kolegi sa posla, šefu kojeg možda i nismo obožavali ali smo znali da će nam sigurno zamjeriti ako mu ne pošaljemo razglednicu.-
Pri odabiru razglednice smo najčešće (barem ja) birali onu koja će najbolje dočarati mjesto u kojem se nalazimo, prikazati ljepote, kulturne spomenike i sl. ali isto tako  se ona morala dopasti osobi kojoj smo slali.Ja nikada nisam slao svima jednake razglednice, svima isti sadržaj nego sam uvijek znao sve to prilagoditi osobi kojoj ju namjenjujem.
Mislim da je to specifični odnos sa tom osobom, da na taj način pokazujemo kako ju gledamo,koliko ju cjenimo ili koliko nam je ta osoba važna u našem životu.
Prije par dana sam vidio da su se neki sjetili napraviti personaliziranu razglednicu pa modernom tehnikom u par sekundi umetnu vašu sliku koju su snimili upravo pred nekom zgradom, spomenikom ili  u prirodi kojom šećete.
Takve razglednice onda putuju diljem svijeta a osoba koja ju je dala kreirati za sebe ima trajni dokument da je negdje bila,dapače ima  dokaz da je sudionik nekog povijesnog zbivanja, nekog trenutka kojeg će se sjećati cijelog života.
Današnja komunikacija je izgubila taj odnos JA -TI ili JA-VI  jer mnogi imaju već gotove “šprance” koje onda šalju desecima poznanika,a često puta i svima u svom imeniku.Tu nažalost nedostaje emotivan odnos koji nam omogućuje razglednica i riječ pisana na papiru.
Napište pokoju  razglednicu barem onima koji su vam najviše “prirasli” srcu ili onima na koje intenzivno mislite.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>