PUSTINJE

 • Stvaranje pustinja ili kako kažu opustinjavanje  ili dezertifikacija  ili desertifikacija je proces kojim se  na sušnim tlima proširuje područje koje nazivamo pustinja.Samo stvaranje pustinja je ubrzano nekim fizikalno kemijskim procesima i uvjetima poput vjetrova, zasoljavanja tla,odnosno rušenje drveća i ispiranje tla vodom.Gotovo je pravilo da je čovjek taj koji čini sve ono što ne bi trebalo i doprinosi širenju pustinje.

  Gotovo trećinu kopnenog dijela zemaljske kugle čine pustinje koje su po svojim  karakteristikama vrlo negostoljubivo pdoručje a često puta imaju i tragičan učinak posebno na one koji ih ne uzimaju za ozbiljno.

  Najpoznatije svjetske pustinje su Sahara, Atacama, Kalahari, Mojava, Chihuahuan, azijskih poput pustinje Gobi te i australska pustinjska prostranstva.

  Tokom dana živa u termometru(onima koji još imaju živu) se penje na preko

  55 0 C,a noću se spušta na gotovo ništicu ili ispod nje.Takvi surovi uvjeti imaju za posljedicu vrlo teško preživljavanje biljaka i životinja posebno i stoga što nema vode pa su pustinje uglavnom goli krajobrazi.One mogu biti pješčane ili kamenite no zbog ovako velikih promjena temperature kamen se raspada u sve sitnije komade pa postaje pijesak.

  Sahara je najveća svjetska vruća pustinja. Ona zauzima više od 9.000.000 četvornih kilometara,a o je veličina  skoro kao SAD.Kažu da pustinja Atacama predstavlja najsušniju pustinju te da ima nekih predjela gdje kiša nije pala preko 400(četiristo) godina.

  Sahara je pustinja koja je prema nekim nalazima bila prije 5-6000 godina prije Krista bila zelena  pa ju i nazivaju Zelena Sahara.Usprkos negostoljubivosti Sahara je prešarana brojnim trgovačkim putevima koji skraćuju put po sjeverno Africi i vode od jedna oaze do druge.

   

  I mi možemo utjecati na smanjenje pustinjskih predjela svojim djelovanjem direktno ali i indirektno tako da se uključimo u akciju i verbalnu podrški aktivistima koji pokreću razne akcije.Ako nas je više nekako bolje dospije do ušiju onih koji odlučuju.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>