PRIPREMITE SE ZA BLAGDANE

 

Blagdani su dani koje smo nekada željno očekivali ne zato što tih dana nismo radili jer morate znati da smo na Božić godinama radili.To očekivanje blagdana ,nečega do čega nam je istinski stalo,TO SU TRENUCI U NAŠIM ŽIVOTIMA KOJI BI TREBALI  BITI DRUGAČIJI OD “SIVE SVAKODNEVNICE”. Mnogo toga se danas promijenilo, drugačije je nego prije.Kao da se ne znamo radovati malim stvarima ,kao da smo izgubili smisao za lijepo,za druge ljude,za svoje najbliže.Rekli bi “stari ljudi” „ne razlikuje se svetak (blagdan)  od petka”.kao da nam je sve postalo isto i to najčešće bezvezno. Stoga nam treba nešto promijeniti u pogledu blagdana, želimo li ih doživjeti onako sa “punim plućima”. Mislim da se moramo „vratiti“ na neke prokušane vrijednodti koje su do sada uvijek “palile”.Ako samo prihvaćamo činjenicu da dolaze blagdani  oni će proći kraj nas kao da se nisu niti dogodili.Božići  Nova Godina su po mnogo čemu posebni blagdani  u našim životima i u našoj kolektivnoj svijest.

Da bi ih doživjeli u svoj njihovoj punini  za njih se moramo pripremiti baš kao što se pripremamo za mnoge stvari.

Ako idete u kazalište samo zato jer vam je netko rekao da je dobro pogledati neku predstavu, idete na koncert samo zato da budete viđeni na njemu, idete u muzej  da vas slika TV onda je to „ćorav“ posao u pogledu vašeg emocionalnog doživljaja,vi nećete postati bolja osoba zato jer ste bili na takvom  mjestu.Možda će vas okolina doživljavati „kulturnijim“ boljim jer su vas negdje vidjeli   ali vi ostajete „sirovi „ i dalje.Idete li na ta sva mjesta zato da nešto emotivno dobijete to ne možete baštiniti samim svojim prisustvom već se prije toga morate pripremiti  da ono što vam se nudi bude na određeno mjesto i pohranjeno,po mogućnosti da uživate ako vam je ugodno i negodujete ako vam je suprotno.  U kazalište ne možete ići sad ovog trenutka jer vam je takva misao sinula tog časa,jer osim pokazivanja vama u pravilu ništa ne ostaje.

Isto tako blagdane trebamo očekivati,trebamo se duhovno pripremati da ih možemo „konzumirati duhovno“ a ne samo “nakrkati” se jela i pića (obično kao da nikada nismo jeli) i pričati neukusne viceve jer drugog sadržaja nemamo.Imamo još dovoljno vremena da se zaista pripremimo.     

Na koji način? Imate li sreće da su vam dostupni stariji koji znaju naše  običaje, koji znaju kako se i kada nešto radilo ali i zašto se baš tako radilo saznajte to od njih jer besposlenih večeri ima još dosta.Nemate li te velike sreće onda malo „surfajte“ po internetu pronalazite   ono što vam je interesantno u svezi blagdana koji nam slijede.Budite informirani ali  to ugradite i svoj odnos, ugradite u svoj stav, ugradite svoju „notu“ doživite blagdan svijesno.Kada dođu blagdani vi ćete točno znati što od njih želite, kako se za vrijeme trajanja ne dosađivati nego biti ispunjen njihovom ljepotom i biti produhovljen.

Ma kojoj vjeri čovjek pripada ili je ateist,agnostik i sl. svatko treba „napuniti baterije“ onom duhovnom energijom koja daje tako blaženi mir i osjećaj svemoći.

Pripremite svoje tijelo i dušu da to može „konzumirati“ ali ne ovako materijalistički nego na sasvim drugom nivou. Nakon što sve to prođe osvrnite se  na protekle  dane i  vidjeti ćete da ja to nešto sasvim drugo od onog kad niste razlikovali SVETAK OD PETKA.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>