POŽARI VREBAJU- BUDITE OPREZNI

 

Često se hvalimo no i drugi nam tako kažu da živimo u RAJU NA ZEMLJI. Imamo  tako lijepu i tako raznoliku zemlju ,bogatu biljnim i životinjskim vrstama od kojih su mnoge endemske vrste (mogu se naći samo kod nas i nigdje drugdje).Imamo toliko prirodnih ljepota kojih većina  uopće nije svijesna jer sasvim je normalno da je tako.
Kad nas je već BOG nagradio po nekim zaslugama ili smo se tu slućajno našli pa naši pređi zbog ljepote nisu nastavili dalje trebalo bi malo češće osvijestiti i prizvati si pameti tu činjenicu.
 Kao što znate u ljetnom smo periodu koji već kao po pravilu obiluje šumskim i drugim požarima.To ne bi bilo ništa osobito da ne nastaju enormne štete,da se u tren oka zelene površine pretvore u tili čas u prah i pepeo,kao da ničega nije bilo.
Iza toga ostaju godine i godine tužnih prizora koji na neki način opominju,ali izgleda da smo mi kraj zdravih očiju slijepi,da nas osim onog prvog šoka više i nije briga što je izgorjela tamo neka šuma ili pak ” bezvezna” makija i neko grmlje.
Žalosno je da najveći broj tih požara izazove čovjek i to pretežno svojim nemarom i  potpuno indolentnim ponašanjem.
Nedavno čekam na ukrcaj na trajekt u jednoj našoj luci,ispred mene “bijesni” auto i isto tako njegovi vlasnici.Suvozačica onako sa nogom preko praga auta zapali cigaretu i otpuhuje dim u okolinu koja ga odmah apsorbira kao da se ništa nije dogodilo.U jednom trenutku bez ikakva pardona  ta dama?? onako ko na filmu odbaci opušak na cestu nedaleko auta ,a uz cestu suha trava i bilje.Ni da bi okom trepnula nastavila je razgovor sa svojim gospodinom.Došlo mi je da ju primim za uho,ko malo dijete,da joj nos provozam po podu da onjuši kako se iz one cigarete još puši dim i da je opušak opasan za okoliš.
Nisam učinio ništa jer kao da  ne bi izazvao škandal (međunarodni).Pratio sam što se događa sa opuškom.Za vrijeme čekanja on se prestao dimiti.Valjda je zgasnuo.
Pazite,nemojte se ovako ponašati.
Ako već morate pušiti, za odlaganje opušaka koristite pepeljaru u autu ili za to predviđen prostor na kanti za smeće(ako ga ima) jer sasvim mala nepažnja može izazvati nesagledive posljedice,koje se neće sanirati desecima godina,a neke NIKADA.
Budite oprezni i reagirajte ako treba!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>