POČNITE SLUŠATI

U životu nam se redaju brojne situacije, nesuglasice, svađe, nerazumijevanja, gubimo bračne partnere, neki se odreknu svoje vlastite djece,a nekih njihova djeca.Ima tako teških situacija da jedan čovjek oduzme drugome život a samo zato jer ga nije dobro slušao, nije uopće slušao ili nije htio slušati.
A zašto mi ne slušamo druge ljude ?
Meni se to čini vrlo logično i jako jednostavno.Nas u životu nikad nitko ne nauči slušati.
Tu moramo izuzeti ona upozorenja; Slušaj učitelja, slušaj župnika, slušaj starijega i ono što vrijedi samo za one koji su oženjeni ili imaju trajnu vezu:
DA LI TI MENE UOPĆE SLUŠAŠ? (bez obzira što tu rečenicu češće izgovore žene ni muškarcima nije nepoznata samo što oni tom pitanju daju puno veću važnost svojim glasom i urlanjem).
Iz navedenoga ja uopće ne mogu shvatiti zašto je važno slušati ? Kako moram slušati? Da li slušati nekoga više i pažljivije od drugog i dolazi mi još mnogo mnogo pitanja. Ja mislim da uopće nije slučajno da u životinjskom svijetu nalazimo dva uha i jedan jezik.Siguran sam da to nije samo radi simetrije glave i boljeg dojma nego ima nekog razloga,a taj razlog vrlo dobro dolazi do izražaja u divljini gdje treba zaštiti sebe, svoje mladunce te preživjeti.Životinje koje  druge love moraju imati izoštren sluh tako da zamijete svaku promjenu u okolini koja bi mogla biti opasnost i jako dobro razlikuju šum drveća, lišća, šum kiše od šuma i zvuka koji stvara približavajući neprijatelj. Životinje koje su lovci vrlo dobro znaju da moraju biti tako tihe da nema niti najmanjeg šuma koji će njihovu lovinu upozoriti i one će ostati bez slasna zalogaja.
 Ljudi su u davnoj prošlosti (barem tako kažu- kako znaju ne znam) puno više i češće koristili svoja dva božanska uha da bi „uhvatili“ svaki zvuk koji je njima na štetu ali isto tako na korist. S vremenom se ta izuzetno vrijedna alatka koja se zove slušni aparat(ne onaj umjetni) sve više što svjesno a što  nesvjesno zanemarivala i sada smo tu gdje jesmo.
Žalimo se da nemamo sreće u životu,u ljubavi, u braku, među prijateljima, da ne uspijevamo ništa prodati ,te još mnogo toga ali nemamo strpljenja barem saslušati svojeg sugovornika. Slušajući bi saznali puno toga što tom sugovorniku treba, što ga muči, što misli da netko o njemu misli  i još mnoštvo  drugoga a ta saznanja bi nam bila od neprocjenjive vrijednosti pri donošenju odluka, pri prosuđivanja situacija ili čovjeka samoga. Slušajući možete izbjeći mnoge neugodnosti a da niste ama baš ništa drugo korisno učinili a to vas ne košta niti lipe, pare, centa ili unce zlata. Slušajte,slušajte,slušajte. Koristite svoje uši dvaput više nego jezik. Svijet će vam biti ružičastiji.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>