Napisati PISMO

Pismo kao način komunikacije je pisano još za vrijeme Rima pa i prije.U pravilu se radilo o literarnom uratku kojim se je pripovjedač obraćao svojim (slušateljima) čitateljima. Tek kasnije u srednjem vijeku i u novo doba PISMO je postepeno dobilo atribut privatnosti.

Zanimanje javnosti je posebno za pisma slavnih ili značajnih osoba koja su pisali svojim ljubavima.Bila su to pisma puna topline,ljepote, uzvišenih osjećaja i riječi kakve mogu napisati samo osobe koje vole i žele biti voljene.Kasnijim objavljivanjem tih pisama i uvezivanjem među korice knjiga ta pisma postaju dostupna širokim narodnim slojevima.

U najnovije vrijeme,posljednjih 10-20 godina pisma su postala nešto „zastarjelo“ i vjerujem da mlađi (10-25 godina) možda nikada nisu napisali nekome pismo ili nikada nisu dobili pismo, razglednicu ili pak DOPISNICU (ne znam da li ona još i postoji?)

Zašto je tome tako?? Nove tehnologije omogućuju vrlo brzu praktički trenutnu komunikaciju sa cijelim svijetom pa uz to što nekome šaljete neki tekst-PIŠETE- možete istovremeno poslati i sliku .SMS;MMS, odnosno E –mail ili pak možete komunicirati na tzv. društvenim mrežama. Mnogi operateri nude već gotova rješenja i napisane tekstove i vi morate samokliknuti bez ikakva razmišljanja i evo; „Volim te“, I ja tebe, Ne mogu bez tebe, Dolazim za, Nisam slobodan, Nazovi kasnije,Sretan rođendan, Sretna N.Godina, Božić,Uskrs ,Sretni blagdani“ i još mnogo toga ovisi o tome kako operater i njegovi programeri procjene.Najčešće se takove poruke niti ne potpisuju  nego pošiljatelj smatra da vi već morate imati njegova podatke u svojem računalu ili mobitelu.

„Blagodati“ novog načina komuniciranja su u velikoj mjeri reducirale personaliziranu komunikaciju, upućivanje upravo toj i takvoj osobi koja za nas ima ovakvo ili onakvo značenje.Izgubio se jedan način komunikacije koji je uključivao  osobno obraćanje upravo jednom osobi sa biranjem posebnih riječi kojima se izražava veselje i radost, ljepota ili pak tuga i žalost i naše suosjećanje.Svega toga više nema jer pisama  se piša suviše malo.

 

Pokušajte se malo vratiti unatrag i iskušajte sve čari pisanja pisma,odabira razglednice upravo za određenu osobu, čestitke samo za neku priliku i onda SVOJOM RUKOM NAPISATI; „VOLIM TE, NE MOGU BEZ TEBE“ ili samo „Teško mi je,ja sam uz tebe,osjećam kako je tebi“ i još mnogo, mnogo toga, a  sam bog zna što sve lijepo može stati u jednu sasvim prosječnu ljudsku glavu.

Napišite nekome (dragome,dobrome,bliskome) pismo ili pošaljite razglednicu i  nemojte se iznenaditi što ćete uskoro postati POŽELJNA OSOBA.

Pošaljite pismo i čekajte reakciju . Zaista  baš sve što je bilo vrijedno moramo uništiti???

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>