MOBING 2 – zlostavljanje na poslu

Kao mnoge bolesti i zbivanja u životu  tako i mobing prolazi više stupnjeva ili faza. 
1.  Konflikt među suradnicima na poslu  
( kako je već rečeno istog ranga-horizontalno ili višeg ranga vertikalno)
 Konflikti u životu inače a na radnom mjestu brže dovode do narušavanja međuljudskih odnosa.
Ovaj prvotni razlog se vrlo često kao i mnogo stvari u životu vrlo brzo zaboravlja,ali agresivne silnice koje iz njega proističu se počnu usmjeravati prema “odabranoj” osobi.
2. Agresivnost kod
mobingaša sve više prerasta u psihičko maltretiranje.Na koncu to rezultira da se mobingirana osoba počinje osjećati manje vrijedna, gubi dostojanstvo a okolina joj smanjuje potporu,često joj se oduzima prvo glasa i gubi cjelokupni ugled.
3. Osoba nad kojom se vrši mobing je neprestano zlostavljana i postaje “kanta za smeće, vreća za ispucavanje, dežurni krivac”. Svi propusti i loši potezi u kolektivu se “kanaliziraju”  na račun te osobe i ona sve više pati a
mobingaš-i se osjećaju “sve važniji”
4. Kako bi ipak na bilo koji način sačuvala bar dio svojeg ugleda, statusa i sl. većina žćrtvi mobinga  postaju radoholičari,rade sve i svašta pa i poslove koji nisu njihove specijalnosti, često se i sami ponizuju samo da bi “vratili” svoj prvotni status.Nažalost sve to vodi samo u još dublju krizu i jaz između žrtve i
mobingaša i žrtva postaje kronično premorena .
5. Nakon, u pravilu višegodišnje pa i
dugogodišnje “bitke” žrtva na koncu biva slomljena i napušta “bitku za opstanak “poražena.U to vrijeme već ima kronične psihičke i tjelesne poremećaje što i jest najčešći razlog da napuštaju posao ali nažalost znaju posegnuti sa “jedinim mogućim izlazom” suicidom.
Mobingaško ponašanje pokazuje  zaista brojna “lica” i moglo bismo reći da ima toliko varijanti koliko ih ljudska a posebno bolesna mašta može izmisliti.U literaturi kao karakteristični se spominje oko 45 oblika izražavanja takvog ponašanja.
 
Što joj  (žrtvi) sve rade??
Najčešće se žrtvu u samom početku prekida u govoru i izlaganju i ne da joj se doći do riječi i to ne samo da se brani nego da kaže bilo što.Često se te osobe ignorira do stupnja kao da uopće nisu prisutne-da ih nema. Društvena zbivanja su za takve osobe “prošlost” pa ih ne pozivaju na godišnjice, proslave, puštanje u rad novih pogona,a u stankama zbivanja (ako su ipka prisutne) ih ignoriraju.
Kada žrtva ulazi u prostoriju često se prekidaju razgovori (većinom glupi i bezvezni no kao da se radi o
poslovnoj,državnoj ili vojnoj tajni).Osobe se drži pod posebnom kontrolom,gleda joj se kada dolazi i odlazi sa posla, da li je odlazila na pušenje ili na WC pa i tu znadu biti neukusne primjedbe na račun njezina ponašanja ali i zdravlja. Mobingirane osobe se zna “izolirati” tako da ih se “kazni” premještanjem na udaljenija, usamljena radna mjesta ili čak u druge gradove gdje su same i bez obitelji.Da bi se osobi”dalo do znanja” kako “ništa ne vrijedi” daju joj se bezvezni poslovi, poslovi koji su bitno jednostavniji nego što je obrazovanje osobe . Pri promjenama u radu takvim osobama se uskraćuju i najnužnije informacije o radnom procesu, smještaju robe, putu kojim treba ići i sl.
Ima situacija da se žrtvi “pripisuju” radnje i šteta koja se uopće nije dogodila ili pak ono što je
mobingaš namjerno oštetio, udaljio samo da bi za to mogao okriviti žrtvu. Osoba nad kojom se vrši mobing u pravilu nema mogućnosti obrazložiti svoje ponašanje i radnje te se obraniti.Unatoč tome stalno ju se kritizira. 
 Na žrtvu
nasrće kao osobi-ličnosti pa se zbivaju “šale” na njezin način odijevanja,držanja, hoda, govora,a vrlo često je uplitanje u privatni život do najintimnijih događanja.Tragedije koja je žrtve imala tijekom života se znaju pripisivati njezinoj nesposobnosti ili manjkavosti,manjoj vrijednosti.
Glasine,
neprovjerene “istine”, seksualne intrige su gotovo pa nezaobilazni repertoar koji malo koju žrtvu mimoiđe.
Mobingirane osobe su često izložene prijetnji pa i životnom ugrozom,a nerijetko su fizička zlostavljanja, nasrtaji na osobu kojoj se uz to može seksualno dosađivati,ali i napastovati ju pa i seksualno  zlostavljati. Telefonski pozivi sa predstavljanjem ali češće samo nazivanjem pa šutnjom su uobičajeno ponašanje mobingaša
.

 

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>