Međunarodni dan medicinskih sestara

 

12. svibnja je rođendan velike Florence Nightingale, žene koja je svojom veličinom i ljubavlju prema čovjeku promijenila čitav svijet…

 

Taj dan je odabran kao Međunarodni dan medicinskih sestara

 (International nurses day) i obilježava se 12. maja (svibnja) 

svake godine

 

Zašto baš ovo zanimanje dobiva svoj dan??

 

Htjeli mi to ili ne tokom života već vrlo rano se susrećemo sa medicinskim sestrama, kako kaže moja unučica Rea “teta koja daje bombone”.Već samo ovo zapažanje malog djeteta koje je tek progovorilo govori nam o zanimanju o kojem želim danas napisati par riječi.

  Medicinska sestra je zanimanje koje u sebi ujedinjuje znanje,spretnost,požrtvovnost  i nadesve veliku, veliku , veliku ljubav prema drugom čovjeku.Ona je sa nama kada se rađamo, kada nam je teško i trpimo bolove,kada se oporavljamo od teške i opasne operacije,kada nam treba utjeha jer smo uz teško bolesnog člana obitelji, kada nam treba sućut jer smo nekoga izgubili.

Liječnik liječi no  posebno u bolnici MEDICINSKA SESTRA je ta koja je uz bolesnika 24 sata,koja niti trena ne napušta svojeg bolesnika, koja zapaža sve i najmanje promjene u držanju i vladanju bolesnika i “alarmira” liječnika i cijele odjele da treba hitno intervenirati.

Medicinske sestre i tehničari su u svakom ratnom sukobu a posebno u svjetskim ratovima bile na prvim crtama bojišnice.Izvlačile su ranjene,pružale im pčrvu pomoć i ne mali broj njih je ostao invalid a često puta zajedno sa svojim pacijentom ostale negdje u nekoj grabi, na nekom putu,da se ni za grob ne zna.Medicinske sestre su brojnije od liječnika i moglo bi se reći “da su lako zamjenjive” pa iz toga slijedi i često puta nekorektan odnos drugih medicinskih struka prema njima.

Da nema medicinskih sestara zdravstveni sustavi u svijetu jednostavno ne bi mogli funkcionirati,došlo bi do općeg kraha sustava.

Medicinska sestra je : i sestra i majka ali i anđel čuvar koji bdije nad nama kada smo bolesni, kada nam je teško ili kada se rađamo.

Ako su koji puta i “nervozne”??,djeluju kao da nas ne ćuju i sl. One su samo ljudi i možda su imale kod kuće bolesno dijete ili starca, možda je iza njih “teška” noć, možda je netko upravo u njihovoj smjeni umro i to su teško podnijele.

Nemojmo im svaku sitnicu uzeti za zlo jer one to nikako ne zaslužuju.

 

 Medicinska sestra bi konačno trebala biti STRUČNJAKINJA U TIMU SA AUTONOMNIM  KOMPETENCIJAMA KOJE SU  JEDNAKO VRIJEDNE  KAO ONE LIJEČNIKA   člana istog tima.

Čini mi se da će još puno vode proteći Krapinom, Sutlom, Savom, Dravom, Dunavom i drugim svjetskim rijekema kada će u našu svijest  biti dopušteno smjestiti ideju o JEDNAKOVRIJEDNOSTI!!

 

Ekološka osvještenost nije isto što i ekološka  zapuštenost, zar  ne???!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>