KRIZA SREDNJIH GODINA

Svaka životna dob donosi nešto novo  upravo za tu dob karakteristično.Zbog toga  i onda  kada ne znamo koliko godina zaista neka osoba “nosi” možemo u razgovoru s njom  biti gotovo  sigurni kojoj dobi pripada.
Svima  nama je jako dobro poznato razdoblje     PUBERTETA I ADOLESCENCIJE  koje je općenito poznato kao izrazito turbulentno i obilato obratima pa i krizama.Kada se to malo primiri  samo što smo se “sredili” učinili neke poteze u životu, nešto postigli ili nismo postigli, imamo djecu ili još uvijek nismo sigurni da li je to naša uloga “ulazimo” u srednje godine.Prema Gail Sheehy doba od 45-55 godine starosti je nazvano medioscencija,a D.J.Levinson dob od 40-45 godine naziva tranzicijom srednje dobi.
Za dob srednjih godina se govori da je to razdoblje najbogatije čovjekove aktivnosti kada iza sebe ima već dovoljno životnog iskustva,završio je obrazovanje, stekao status u društvu i u radnoj sredini,ima energiju za sve i svašta,njegove ideje su još uvijek svježe i neprestano mu /joj dolaze nove te još uvijek pozitivno reagira na svaki životni izazov koji ga može potaknuti na nova stvaranja.
Ipak tu počinju i prva previranja i postavljanje pitanja na koje  često nemamo adekvatni odgovor ili nam je on u bilo kojem smislu nedostatan.
Već nakon 35.godine kod žena se počinju zapažati određene promjene u izgledu,a nakon 40 se pojave i prve bore.To zna biti vrlo bolno jer možda zbog obaveza,žurbe ili sl. žena nije stigla voditi dovoljno brige o sebi pa se sada pita gdje je pogriješila.Ima i onih koje su već od rane mladosti koristile razno razna najčešće brojna sredstva kojima su “preparirale” svoju kožu tako da su i zaboravile kako one zaista izgledaju nego se doživljavaju onakvim kakvima ih čini sav taj umjetni sjaj  ili korektori.Jednoga dana kada nemaju vremena ili nakon burne noći i prije nego što su uspješno izvršile “reparaciju” nanošenjem svega i svačega na svoje lice i tijelo pogledom u ogledalo ne prepoznaju osobu koja im se u takvim situacijama obično ne smiješi iz ogledala i tu nastupa kaos.
Krivo je mišljenje da je ta kriza rezervirana samo za žene jer se sasvim nepravilno ona poistovjećuje samo sa pukim izgledom.Ne  i muškarci u ovoj dobi imaju “problema” no oni su  druge naravi.
Naime dok žena biva okrenuta prema sebi i svom biću mušakarac se “mjeri” sa drugim “mužjacima” i  gleda kakav auto i druge vanjske atribute muškosti ima i da li je to dovoljno da “uhvati kakvog komada”.  I zaista oni koji svojom vanjštinom mogu “dokazati da su uspješni”  “krenu  iskušati sreću” pa nije rijetkost da zaista za par dana, tjedana ili mjeseci uz njih sjedi atraktivna ovakva ili onakva osoba,obično ženska.
Kako ljudi najčešće reagiraju  u toj dobi?
Većina ima promjene raspoloženja sa naglaskom na neraspoloženje sve do i depresije, osjećaj bespomoćnosti i beznađa.Uz ovo mnoge osobe su pojačano razdražljive, svadljive, do stanja “samo da ne grizu” sve oko sebe. Javljaju se smetnje usnivanja, prosnivanja pa i sanjanja a ako k tome dodamo razno razna tumačenja snova onda stvari mogu postajati dramatične pogotovo kada te snove tumače razni samozvani iscjelitelji i “zvjezdoznanci”.
Svaka čast ljudima koji se ovim poslom bave časno,edukativno i na činjenicama zasnovanim osnovama.
Da bi to stanje prevladale osobe se često počinju ponašati po dosta tipičnom obrascu, pa tako ih  odjednom počinju zanimati razne serije, “ljubići”, sve i svašta što se prezentira na TV pa čak i pasionirano gledanje  promidžbenih poruka i traženje “gdje je šta jeftinije”.Neke od njih postaju radoholičari  predaju se radu i poslu kao da više osim posla nema nikakvih djelatnosti u njihovom životu. Ima onih  koji pođu u ponovno “traženje ljubavi života” jer su “shvatili” kako ovo do sada nije bilo ono pravo,makar u stavrnosti imaju sređen brak, divnu djecu, ekonomski su neovisni.
Nažalost neki od njih ne mogu prihvatiti da je sadašnje stanje drugačije od onoga  prije i to pokušavaju “utopiti” u alkoholu,potisnuti lijekovima za smirenje ili pak drogom  misleći “pa to mi ne može škoditi ja vladam potpuno situacijom”.
Oni koji još niste došli u te godine znajte DA ĆETE SIGURNO DOĆI.  Oni koji se nalaze u tim godinama UHVATITE SE U KOŠTAC  i riješite probleme onda  kada nastaju ili ih izbjegnite ako možete.
Vi koji ste kao i ja prošli kroz to vrijeme VIDITE DA JE I TO ZA LJUDE I DA SMO PREŽIVJELI.
Da bi što lakše prebrodili krize “ako vas pukne”  učinite nešto te si priuštite mala ali slatka zadovoljstva: putujte, promijenite nešto u svojem izgledu od sitnih promjena frizure, boje kose, do ako imate želju i estetskog zahvata na vlastitom tijelu ili se možete  zadovoljiti samo nekom “krpicom” koju ćete možda obući samo jednom ali onako sa užitkom.
I znajte KRIZA SREDNJIH GODINA  nije bauk to je nešto kroz što ćete proči kao što su milijuni prije vas prošli a većina i nije znala da su neka njihova ponašanja ili stanja bila od te krize.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>