JABUKE

  •  
  • Jabuka je drvenasta biljka, a pripada porodici najljepše skupine cvijeća, a to je porodica ruža. Potjeće iz Azije i danas je na tržištu preko 7000 vrsta jabuka. Raste na svim kontinentima i u raznim klimatskim uvjetima.Zbog izuzetnih svojstava i korisnosti jabuku se naziva i kraljicom voća. Prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam.Kao i kod većine živih stvorova a posebno bilja voda čini 85%  ploda, ugljikohidrata (šećera) ima oko 14%, masti i bjelančevina zajedno oko 1%, a vlakna se nalaze u količini od 1%. Ona se jede prije obroka ili nekoliko sati poslije. Ako se jede sa drugom hranom onda se u želucu zadrži i nekoliko sati.

  • Visoki sadržaj pektina ju izdvaja od ostalog voća . Pektin u kontaktu sa vodom bubri, pa u želucu postiže  osjećaj punoće i sitosti. On potiče i regulira probavu. Zbog toga se jabuka i preporuča  između ostalog kod osoba sa  poteškoćama  probave.

  •  Od vitamina treba istaknuti vitamine A, B1 i B2 te vitamin C.Najveći dio visokovrijednih hranjivih sastojaka smješten je u kori ploda iliodmah ispod nje. Radi te činjenice najbolje  je jesti cijelu jabuku, ali danas u eri svakojake zaštite i pesticida, morate znati odakle ta jabuka potiče.Ako ju sami uzgajate i znate čime ju tretirate onda ju jedite sa korom inaće ne jer se u kori  zadržava najveća koncentracija otrovnih tvari.Mnogi se užasavaju  kada vide  rupice od crva ili pak kada je jabuka nekako neugledna, izgleda zamazana “krastava“ no budite sigurni da je zdravije pojesti ovakvu jabuku nego onu koja je kao lakirana prekrasne boje, jednakih veličina, kao da ju gledamo na slici. Jabuka koja ima crva vjerujte  treba pobuditi vašu pažnju jer ako je dobra njemu i on je u njoj preživio sigurno neće biti štetna vašem zdravlju.Ona pomaže pri prehladama i upalama gornjih dišnih puteva . Jabuke su vrlo važne i za njegu zuba. Ako niste u prilici oprati zube pred spavanje možete pojesti samo jabuku. Sok iz jabuke ubija i do 80% bakterija koje izazivaju karijes. Ona je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje. Zahvaljujući  kombinaciji vitamina C, minerala i ostalih tvari u njoj, jabuka jača imunitet snadbijeva organizam energijom, te  spriječava umor i gubitak koncentracijeSok od jabuke,kako kažu, djeluje blagotvorno na pamćenje  pa  utječe pozitivno kod Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.Jabuke  posebno cijene Japanci pa ih  često koriste  kao poklon prijateljima.Tada su pakirane i aranžirane po 1 komad .Jabuka je poznata još od samog početka  ljudskog roda  a sigurno znate da su zbog jabuke ADAM i EVA prognani iz raja.

  • Ako je  jabuka zaslužila biti u raju ,biti  rajska biljka vrijedi ju ponovo „prigrliti“

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>