DAN ŽENA:

Početkom 20.stoljeća  žene “se bude” te traže svoja prava ali da bi nešto mogle postići ne mogu pojedinačno.One se počinju grupirati i organizirati.

Kronologija:

1910, Kopenhagen – Izaslanstvo Sindikata prisustvuje Drugoj međunarodnoj konferenciji socijalistkinja u Kopenhagenu s namjerom da predloži Dan žena kao međunarodni praznik. Na Konferenciji je sudjelovalo preko stotinu žena iz 17 zemalja, predstavnica sindikata, socijalističkih partija, klubova radnica, te tri žene koje su bile izabrane u Finski parlament. Prijedlog Clare Zetkin jednoglasno je usvojen a rezultat je obilježavanje Dana žena.

1911. – Kao rezultat odluka u Kopenhagenu , Dan žena obilježen je prvi puta 19. 03. i to u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Slavilo ga je više od milijun žena i muškaraca. Zahtijevali su ne samo pravo glasa za žene nego i omogućavanje prava na rad, profesionalno usavršavanje i ukidanje spolne diskriminacije

1917, Rusija –  Ruskinje biraju zadnju nedjelju veljače za obilježavanje Dana žena

Politički vrh Rusije pokušao je spriječiti prosvjed no žene su svejedno krenule. Četiri dana poslije ruski je car je abdicirao a privremena vlada zagarantirala ženama pravo glasa. Ta je povijesna nedjelja, po julijanskom kalendaru koji je bio u upotrebi u Rusiji, pala na 23. 02 a po gregorijanskom, koji se inače koristio, na 8. 03, uzeta kao dan kada će se u cijelom svijetu obilježavati međunarodni praznik – Dan žena.

Kao i mnoge stvari  kod nas je dulji niz godina bilo “zabranjeno” uopće  javno spominjati takvo što  kao DAN ŽENA,”jer to su gluposti propalog sustava”

IPAK NAKON DOSTA VREMENA SE STVORILA “KRITIČNA MASA LJUDI” koji su “došli k pameti” i sada je opet sasvim normalno da se  taj dan može javno spominjati, dapače da mu se posvećuje sve više prostora, jer to zaslužuje.

Stoga kažem i  trebamo reći;

SRETAN VAM DAN ŽENA  drage moje!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>