BRUSITE MOZAK !

Većini ako ne baš svima je vrlo dobro poznato da ono što ne upotrebljavamo i ne koristimo gubi svoju snagu,postaje s vremenom neučinkovito .

 Iz osobnog iskustva znamo da samo nakon tjedan dana gripe ili pak izležavanja za vrijeme godišnjeg odmora nismo sposobni šetati nekoliko kilometara,podići ili ponijeti neki uobičajeni teret.Jasno nam je da je to zbog bolesti ili zbog nekretanja jer smo „umrtvili“ naše mišiće ili ih je bolest umrtvila. Znamo što trebamo činiti da bi opet došli u raniju formu.
Svi oni koji znaju( takvih još uvijek ima) što je motika, lopata, sjekira su sigurno vidjeli da od jeseni kada su posljednji put koristili ove alate oni već sada ako su bili izloženi vlazi izgledaju tako kao da se više nikada neće moći koristiti.

Što se dogodilo? Pa nagriza ih rđa i druge promjene koje nastaju zbog njihove neupotrebe

Sada kada nam je to kristalno jasno postavljam pitanje:


ZAŠTO ONDA SVE VIŠE ZANEMARUJEMO SVOJ MOZAK?

Možda je već ovo preteško pitanje jer nekima je već toliko zarđao da niti ne mogu shvatiti pitanje ali

vjerujem da ipak nije tako katastrofalno.

Današnja tehnologija nam nudi brojne mogućnosti kako bi nam „olakšala“ život te daje već gotova rješenja za koja mi uopće ne trebamo razmišljati. Na taj nas način „prisiljava“ da se mozak koristi vrlo malo ili nikako.Koliko znate telefonskih brojeva na pamet? Malo zar ne kao i ja ,a samo pred 10-20 godina nije bilo niti jednog prijatelja čiji broj nisam znao i ukucao u telefonski aparat kada sam ga htio ćuti (a bilo ih je više nego danas).U isto sam vrijeme znao i brojeve svih meni u nekom trenutku važnih institucija trgovina, restorana,pa čak i onih koje sam možda posjetio samo na godišnjem.Sada mi sve to nije potrebno jer imam podatke u mobitelu, na kompjuteru,odnosno u svakom trenutku se mogu obratiti GOOGLE-u i za par sekundu dobijem i broj i mjesto i ako treba niz drugih podataka koje možda uopće ne želim a znam da ih sigurno nisam tražio.

Vidim da se ljudi sve manje zamaraju pamćenjem jer

SVE TO IMAMO NA INTERNETU, da djeca sve manje čitaju jer sažetke ili čak i obradu teksta za lektiru imaju na internetu, pacijenti često i ne slušaju upute liječnika JER  ĆE TO NAĆI NA INTERNETU.
Mi jednostavno zapostavljamo naš vitalni organ što je velika opasnost da on prestane vršiti svoju funkciju, te da kao one ranije spominjane alatke postepeno zarđa i prestane biti funkcionalan.
Kod alata i znamo što nam je činiti i malo mu možemo poboljšati funkciju i učinkovitost no ni najboljim brusom više ne može biti onakav kao prije nego što ga je „uhvatila“ rđa. Problem je kod našeg mozga u tome da mi nećemo znati što trebamo učiniti a sugestije okoline kao i mnogi puta do sada ili ne želimo prihvatiti ili ih ne možemo shvatiti 

KAJ BI MENI NETKO SOLIO MOZAK“

Da do ovoga ne dođe sada je vrijeme da nešto poduzmete koristite mozak čim više i za što više zadataka, nastojte pohraniti što više podataka ako baš nije nužno nemojte koristiti internet kao REZERVNI MOZAK ili

EXTRA HARD DISC.
Naš mozak ima toliko potencijala koje ne koristimo a ako zanemarujemo i ovaj mali postotak koji koristimo suviše rano ćemo zarđati, postajemo FAH IDIOTI a to nikako nije potrebno.
Koristite sve moguće načine koji traže da MOZGATE, igrajte se sa svojom djecom društvene igre gdje se traži razmišljanje a ne da imate gotova rješenja, nadmudrujete svoje najmilije, smislite pitalice za svoje prijatelje.Na taj način ćete obogatiti svoju svakodnevicu ali i zaposliti mozak kojem je sve češće JAKO DOSADNO!

Brinite se o svom mozgu BRUSITE MOZAK !

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>