BRIGE II

 

Dobro je znati  neke  podatke  koji se odnose na brige.Statistika nam govori da je u vrijeme kada nas obuzme neka briga jedna trećina onoga o čemu brinemo  već prošlo svršeno vrijeme,dakle već se dogodilo. Osoba često  zna da se to zaista dogodilo pa čak i dosta detalja o događaju ali se ponaša kao da bi se moglo promijeniti pa  joj to onda stvara  niz nepotrebnih problema.

Kažu da čak dvije petine ili 40% naših briga nikada neće ugledati svijetlo dana,znači neće se ni dogoditi ali mi se brinemo.Istina je da mi u pravilu ne znamo kojih je to 40% naših briga no neke sigurno možemo eliminirati koristeći svoje/tuđe iskustvo.

 Psihološka klasifikacija ljudi koji se brinu navodi više tipova osoba i imenuje ih raznim imenima.

 

Evo njih nekoliko:

 

Profil: Generalist  

 

 Ovakve osobe brine baš sve i lakše im je nabrojiti ono zbog čega ne brinu nego sve ono o čemu i muče manje ili veće brige.Te osobe su od ustajanja i lijeganja, često  i tijekom nočnog buđenja u neprestanom preispitivanju i kombinatorici od toga hoće imati sitno za tramvaj,hoće li položiti ispit,sklopiti neki posao do toga da li će mu biti dosta WC papira  a već sjedi na školjki.Često puta ove osobe ne mogu razlučiti bitno od nebitnog i  “trpaju“ jedno i drugo u isti koš.

Ako ste se našli u opisu ove osobe okupirane brigama sigurno je da morate nešto poduzeti jer će vas brige suviše rano „istrošiti“.

Pokušajte ono o čemu brinete  napisati na komad papira i to bez razmišljanja, bez da pazite na zarez,točku, upitnik, bez č i ć i slično.Samo pišite a kada mislite da ste napisali još jednom ali sada pažljivo pročitajte i razlučite  koje brige su utemeljene a koje nisu, što se već dogodilo ali vi i dalje brinete itd. To činite barem jednom tjedno te odbacujte one brige na koje nemate nikakva utjecaja ili  su se događaji već zbili.Ostaju će vam brige koje onda možete riješiti bez da dalje brinete  ako su uopće rješive.

Kroz mjesec ,dva ili godinu dana ćete vladati svojim brigama i tako će vam budući život biti sretan i manje,puno manje stresan.

 Profil: Kontrol-manijak

Ove osobe svjesno,no ipak češće nesvjesno imaju osjećaj da sve na svijetu oni i to baš oni mogu kontrolirati i to na način ako se dovoljno „jako“ i dovoljno dugo brinu o nečemu.To se vrlo nesigurne osobe a promjene koje su sastavni dio života ih plaše jer dolaze često puta neplanirano a svakako bez njihove kontrole.Oni su često razapeti između prošlosti i budućnosti a sadašnjost u kojoj trebaju živjeti im „curi“ kao pijesak kroz prste,a to onda povećava nesigurnost i donosi sve nove i nove brige.

Što napraviti?? Udahnite kroz nos nekoliko puta duboko da osjetite kako vam je zrak ušao u svaki djelić pluća,pa čak do malog nožnog prsta.potom taj isti zrak izdahnite kroz usta tako da se isprazni svaka alveola i bude spremna  na ponovno primanje novog-svježeg zraka.Osvijestite ove radnje,ali osvijestite i sve što se događa oko vas i to baš svim osjetilima. Možda su vam sada  osjetila malo zakržljala ali vježbanjem ćete proširiti svoje osjete na područja koja su vam bila nepoznanica. to uvijek raduje i opušta.

Profil: Proricatelj budućnosti

To su osobe koje svoje brige uglavnom tumače kao predznak neka neugodna pa i katastrofalna događaja u budućnosti.Njima  se često javljaju određeni predznaci (glavobolje,izrazita nelagoda u cijelom tijelu, nemir,grč u predjelu želuca i sl) koji onda samo “potvrđuju“ njihovo predviđanje.Žene su češće od muškaraca u ovoj kategoriji.

Ponekad se ovaj osjećaj zamjenjuje sa intuicijom koja često ima slične “simptome” nelagode no njezina geneza je u osjećajima a brige pothranjuju negativne misli.

Ove osobe počnu patiti od anksioznosti pa stoga treba otkriti  sve ono što  izaziva te neugodne osjećaje i svakako nastojite to otkloniti.Ako to ne ide potražite stručnu pomoć psihologa,ali bude li trebalo uključiti lijek  sljedeća stepenica je psihijatar .Pa nije to sramota zar ne?

 Profil: Egzistencijalist

Ove osobe se bave egzistencijalnim pitanjima no ne kao filozofska promišljanja nego uglavnom kao dodatne brige koje im zagorčavaju život i suzuju životni prostor.

Ako pravodobno  shvate da su „malo  van realiteta“ i na vrijeme „se vrate“ u sadašnjost njihova promišljanja im mogu biti od koristi i učiniti život sadržajnijim ,bogatijom.

Jeste li i vi u ovoj grupi proširite svoja znanja tako da ona pitanja koja vas muče razriješite . Nemojte razmišljati kako s vama nešto nije u redu jer ovaj razvojni detalj prolazi većina u doba puberteta i adolescencije.Kada nadopunite svoja znanja o onome što vas je brinulo biti ćete bogatiji i svakako kompetentniji u društvo gdje radite i živite.

 Profil: Ponavljač

Ponavljači  vjeruju da brigama koje neprestano ponavljaju stvaraju uvjete za sigurniju budućnost no oni se stalno vrte u začaranom krugu iz kojeg nema izlaza.Jedna briga potencira drugu i oni ne osjećaju olakšanje kako su to prvotno mislili nego su još zabrinutiji.Unatoč ponavljaju ili upravo zato što mnogo toga ponavljaju oni nisu u stanju shvatiti da prošlost ne mogu promijeniti,da se brigom na brigu njihovo stanje neće poboljšati ili si olakšati život.Često  zbog tog začaranog kruga ponavljači uvuku u osjećaj krivnje  sebe ali i druge znaju okrivljavati  bez ikakve osnove.

Ako ste vi taj ponavljač „stanite na loptu“ i promijenite  kut gledanja ,vratite se u sadašnjost a prošlost ostavite tamo gdje joj je mjesto.Nemojte više misliti „kako ću ispasti glup ako kažem ovo ili ono“     već kažite slobodno neće se ništa dogoditi.

Pa što onda ako vam i netko kaže da ste glupi ili ste se samo glupo ponijeli “pregrmite to”  jer negdje treba prekinuti ova negativna događanja.

I svakako izbacite iz svojeg rječnika riječi koje vas „guše“ same po sebi i „vuku“ natrag;

Ne mogu, ne znam,nitko, nikada,trebao bi i sl.

jednostavno  kažite; Hoću, mogu, znam  i znam da znam, poneki, ponekad,  ja to zaista želim   itd.

Vježbajte jer ako ste 20,30,40, 50  ili više godina živjeli sa jednim rječnikom i na jedan način  ne možete samo  tako reći;”Ja ih više ne želim i neću”.  One su dio vas i treba ih svjesno zamjenjivati.

Morate biti svjesni da će se još mnogo puta dogoditi “greška”  pri upotrebi ovih riječi no i to je za ljude. Zar ne?

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>