BONTON

Bonton predstavlja SKUP ILI UKUPNOST PRAVILA O DOBRU I PRIKLADNU PONAŠANJU U NEKOM DRUŠTVU.
U svim dosadašnjim društvima su vrijedila određena pravila ponašanja koja su se tijekom povijesti nadograđivala ili obogaćivala novih i suvremenijim gledanjima na ono što je dobro,što je u nekom trenutku prikladno i pristojno.Nema društva koje nema neka svoja pravila ponašanja i koje ne zahtijeva od svojih članova ovakvo ili onakvo ponašanje u nekoj situaciji, bilo među pripadnicima jedne zajednice ili pak kada ta zajednica dolazi u doticaj sa nekim drugim zajednicama. Način ponašanja,odavanja počasti, važnosti, uvažavanje se razlikuje od jedne do druge zajednice no u jednom zemljopisnom okruženju postoje neke konstante .
Unatoč tim globalnim zajedničkim značajkama ipak postoje razlike među narodima a isto tako i među pripadnicima jednog naroda.
Kada iz svoje zavičaja odlučimo krenuti nekud gdje mislimo da će nam biti bolje,gdje ćemo mi ili naša djeca imati bolje uvjete, rada, školovanja, bavljenja naukom ili pak umjetničkim zanimanjima,pravilo je da sa sobom donosimo svoje običaje, svoj način života i svoje usvojene obrasce ponašanja. U novim situacijama se znaju javljati problemi jer ima pojedinaca koji pošto poto žele sačuvati sve svoje i ne prihvaćaju ono na što su naišli u novoj sredini.
Bonton nas uči da se došljaci prilagođavaju (moraju prilagoditi) novonastaloj situaciji i ljudima kojim se već nalaze u nekoj sredini i predstavljaju autohtono domicilno stanovništvo.
To nikako ne znači da se došljaci moraju odreći svojeg porijekla, svoje baštine . Kada i ako se dobro uklope u novu sredinu ona će im sigurno pružiti mogućnosti da pokažu svoj  kulturološki doseg.

Tako će  samo obogatiti sredinu u koju su došli.Ima naprotiv onih koji se bune i negiraju sve ono što nije njihovo a ne nalaze se u svojem okruženju što znade izazvati netrpeljivosti a koji puta i sukob.
Bonton nas uči kako se ponašati i pojedinoj situaciji, tko prvi ulazi u tuđu kuću muškarac ili žena, tko kome pruža prvi ruku onaj koji dolazi ili domaćin,mlađi starijemu ili obratno, kako se odnose dvije osobe različitog socijalnog statusa, obrazovanja i slično,kako se ponašati za stolom, kojoj rukom i kako držati vilicu i nož, gdje držati ubrus i na kolji način se brisati za vrijeme jela, kako i da li prekidati govornika na nekom skupu i da li smijemo uopće nekome na njegovom terenu “soliti” pamet.
Bonton nas uči da samo svojim vladanjem,držanjem, oblačenjem često s manje truda sklopimo poznanstvo, “nađemo” ljubav, dobijemo poticaj da realiziramo svoju ideju, i još mnogo mnogo toga, puno puno lakše nego krutim držanjem i stavom JA NEĆU ODUSTATI OD SVOJEGA.
Nažalost kao i mnoge druge izuzetno korisne stečevine na ovim našim prostorima i BONTON je izgleda nepoželjan i mnogo puta vidimo kako sva ta pravila za neke ljude uopće ne važe već oni unose svoja pravila koja se uglavnom svode na PRAVILO NOVCA I MATERIJALNIH DOBARA.

 

Nadam se i vjerujem da će se ipak mnogi  educirati i na ovom polju ljudske
komunikacije pogotovo kada spoznaju da  novcem stvaraju bedeme oko sebe

a lijepa riječ i željezna vrata otvara

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>